2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: święta

wtorek, 06 grudnia 2016
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas lepienia pierogów. Fajnie się je lepi w rodzinnym gronie. Można pogwarzyć, pośmiać się, ale czasem czas goni i trzeba się sprężać, a lepienie pierogów zajmuje jednak trochę czasu. Jak sobie ułatwić lepienie pierogów?


środa, 24 marca 2010
Kontynuujemy przepisy Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, według mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych potraw - wielkanocnych bądź niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla zupełnie leniwych, wcale nie dużo gorsza od jaj faszerowanych)

Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

sobota, 20 marca 2010
W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.

wtorek, 16 marca 2010
Nadchodzące Święta Wielkanocne to oczywiście radosne święto zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się więc przede wszystkim wszystko to czego brakowało przez ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto ściśle przestrzega reguł postu (tym bardziej Wielkiego) ale tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

niedziela, 14 marca 2010
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam fragment o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych potraw (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być może w dworach święciło się potrawy na cały rok dla wszystkich domowników stąd te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to raczej mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno jeszcze znaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7