2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: święta

wtorek, 27 marca 2007

Zbliża się Wielkanoc więc znów temat związany z tym świętem. Była rzeżucha - teraz pora na przepisy na jajka trochę inaczej.

Każdy z nas zna jajka na miękko, na twardo, jajecznicę, omlety, jajka sadzone - to jadamy często - rzadziej chyba jajka po wiedeńsku i jajka w koszulkach może warto sobie, chociażby z ciekawości lub dla odmiany, zrobić trochę inne śniadanie niż zazwyczaj, tym bardziej, że przepisy są naprawdę proste i nie powinny sprawić większego kłopotu.

Jajka w koszulkach

W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki octu gdy woda buzuje zmniejszamy gaz tak żeby lekko 'bąbelkowała' i wbijamy na nią jajka. Gotujemy 2-3 minute tak aby żółtko było miękkie po czym wyjmujemy cedzakiem i przekładamy na talerzyk lub do szklanki. Jajka powinny być świeże wtedy się nie rozpadną ale dla pewności można je wsadzać do wrzątku łyżką wazową.

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku to jajka ugotowane na miękko z dodatkiem masła, soli i ew. pieprzu. Istnieją dwie szkoły gotowania. Możemy ugotować po prostu jajko na miękko, wydłubać je łyżeczką, przełożyć na talerzyk lub do szklanki, posolić i na górę dodać odrobinę masła. Lub, drugi sposób, jajko rozbić do szklanki a szklankę wstawić, ostrożnie tak żeby nie pękła, do kąpieli wodnej. I w tym przypadku, czekamy aż nam się zetnie białko a żółtko pozostanie 'na miękko'. Całość doprawiamy solą, pieprzem i masłem.

Jajka po benedyktyńsku 

Jajka przygotowujemy jak 'jajka w koszulkach' i kładziemy na gorących tostach z podpieczonymi plastrami szynki, całość polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem.

PS. Może warto przygotować takie jajka na wielkanoc

czwartek, 22 marca 2007

Zbliża się Wielkanoc więc dzisziejszy temat to uprawa rzeżuchy. Nie wiem czy uprawa to dobre słowo no ale ...

Gdzie kupić: nasiona na kiełki powinny być we wszystkich supermarketach z działami ogrodniczymi np. Carefour, Leclerc, Liroy Merlin itp. a pewnie w mniejszych sklepach przed świętami też można znaleźć. Kosztują niewiele bo ok. 1.5 złotego chyba.

Jak uprawiać rzeżuchę: Mam doświadczenie z nasionami firm 'garten perle' i 'RNOS' z Ożarowa Mazowieckiego. Nasiona pewnie wiele się nie różnią ale sposób uprawy podany na opakowaniu i owszem. 'Garten perle' nic nie wspomina o wysiewie na ligninę, a to chyba najbardziej popularny domowy sposób - i ich nasiona na kiełki rosną wg instrukcji ok. 2 tyg. Natomiast na opakowaniu firmy 'RNOS' podany jest przepis jak uprawiać rzeżuchę na ligninie lub gazie. Wg. ich przepisu kiełki są gotowe do spożycia po 5-6 dniach.

Rzeżucha uprawa:
Wysiew: Nasiona wysiewamy na zwilżoną ligninę lub gazę - gęsto ale tak żeby nie zachodziły na siebie i odstawiamy w ciepłe i widne miejsce.
Pielęgnacja: Musimy dbać aby lignina lub gaza była cały czas wilgotna (rzeczywiście na suchym szybko marnieje) tu przydaje się zraszacz. 'RNOS' poleca aby wysiane nasiona przykryć folią aby woda nie odparowywała. Moje doświadczenie jest takie, że kiełki pod przykryciem rosły zdecydowanie szybciej ale niestety rzeżucha w częsci spleśniała więc jeśli przykrywać to czymś przewiewnym i tylko w początkowej fazie albo np. gdy nie możemy zadbać o właściwą wilgotność. Można spróbować przykrywać np. tylko w nocy. Bez przykrycia rośnie wolniej ale za to nie ma z nią większych problemów jeśli zapewni jej się odpowiednie podlewanie.

I jeszcze uwaga: kiełki rzeżuchy zawierają dużo witaminy C i działają pobudzająco na apetyt i trawienie a poza tym jest smaczna więc może dobrym pomysłem jest uprawa rzeżuchy przez cały rok :)

czwartek, 08 lutego 2007
.

Podobnie jak szczypior, rzeżucha jest bardzo łatwa w uprawie, trudniejsza w pisowni :). W domu można ją uprawiać cały rok, wystarczy wysiać na zwilżoną ligninę lub płytko do ziemi i regularnie podlewać. Ścinać i jeść można już po dwóch tygodnich. Nasiona można dostać w każdym sklepie ogrodniczym lub cerfourach, geantach, castoramach itp.. Paczuszka kosztuje coś ponad złotówkę. Wyśmienita jest do kanapki z białym serem, większe roślinki można wrzucić do sałatki. Ma intensywny, ciekawy smak.

Niedługo Wielkanoc więc pomyślcie nad wysianiem Rzeżuchy. Uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta a roślinka jest smaczna i zdrowa - działa pobudzająco na apetyt i trawienie i ma sporo witaminy C.
1 ... 6 , 7