2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: wigilia

piątek, 18 grudnia 2009
Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. Ostatnio była mowa o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś czas temu. Dziś przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. Wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

piątek, 11 grudnia 2009
Kilka dni temu rozpocząłem mój kulinarny serial świąteczny. W pierwszym odcinku, oprócz wstępu, było kilka słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dziś chciałby podać kilka przepisów na wigilijne śledzie. Choć właściwie nie wiem, czy słowo "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo przepisy co prawda są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to także coś co znakomicie urozmaici świąteczne śniadanie i można je ze smakiem zajadać przez całe Święta Bożego Narodzenia.
Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

wtorek, 08 grudnia 2009
No i mamy grudzień. Do końca roku został niespełna miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, obok rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka rozpusta mogła mieć miejsce, najpierw trzeba się troszkę narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, świąteczny obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, ktoś sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie miał siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog prowadzony jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być może wykonacie je dokładnie tak jak są podane, być może zainspirują Was tylko jako pomysły na świąteczne dania.
Ten Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

piątek, 28 grudnia 2007

Przepis na wigilijny kompot z suszu, to jeden z najłatwiejszych przepisów jakie można sobie wyobrazić. W skrócie : zalewamy suszone owoce wodą i po jakimś czasie całość zagotowujemy. W niektórych przepisach pojawiają się dodatki takie jak, na przykład, cukier i cynamon ale myślę, że wigilijny kompot powinien być jak najprostszy, czyli owoce i woda. A że taki prosty przepis może być smaczny możecie przekonać się sami ... robiąc taki kompot własnoręcznie.

Przepis na kompot z suszu 

Składniki: suszone owoce, woda.

Wypłukane pod bieżącą wodą owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów powyżej owoców) i odstawiamy. Po conajmniej 2 godzinach całość zagotowujemy i gotujemy około 20min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody możemy ją uzupełnić. Podobnie, jeśli kompot jest za słodki możemy dolać wody. Jeśli, natomiast, jest zbyt mało słodki dadajemy trochę cukru - wszystko według gustu.

Jakie owoce do kompotu z suszu?

Ja stosuję najprostszą metodę: wrzucam suszone owoce takie jakie mam pod ręką. W tym roku do kompotu powędrowały: suszone jabłka, gruszki, morele, rodzynki, śliwki (mało bo mało było) i figi. Kompot był wyśmienity bez dosładzania (figi i rodzynki mają dużo cukru), czego i Wam życzę.

Przepis na kompot pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

niedziela, 23 grudnia 2007

Ostatni, jak na razie, przepis na śledzia w oleju na ostro z imbirem i papryczką chili. Wykonanie jest bardzo podobne do śledzia z kaparami, smak zgoła inny.

Śledź na ostro wymaga: (proporcje na litrowy słoik)

  • 5 płatów śledziowych
  • 1 duża, lub dwie mniejsze cebule
  • cytryna lub dwie
  • świeży imbir
  • 1-2 papryczki chili
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • listek bobkowy
  • pieprz ziarnisty
  • ok. pół litra oleju

Płaty śledziowe moczymy tak długo aż nie będą słone, następnie kroimy je w kawałki odpowiedniej wielkości. Cebulę i cytrynę kroimy w półplasterki. Papryczki bez pestek (chyba, że ktoś chce rzeczywiście ostre śledzie) kroimy na małe kawałki. Imbir kroimy na cieńkie talarki. Tak przygotowani układamy na dnie słoika warstwę z: półplasterków cebuli, 2-3 półpolasterków cytryny, talarka lub dwóch imbiru, 2-3 kawałeczków papryki, ziarenko ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Na to układamy ściśle warstwę śledzi, na którą następnie znów kładziemy warstwę z cebuli i dodatków. I tak w kółko - powinno nam wyjść ok. 5 warstw, przy czym ostatnią warstwę powinna stanowić cebula ze spółką. Całość zalewamy olejem uważając aby nie zostały w środku bąble powietrza (słoik można poprzechylać, lekko wstrząsnąc itd) i odstawiamy do lodówki. Takie śledzie zaczynają się robić dobre po ok. 3 dniach.

Przepis na śledzie z http://zajadamy.blox.pl

Tu ogólne info jak robić śledzie : przepisy na śledzie, a tu jeszcze inne przepisy wigilijne

 
1 , 2 , 3