2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: szparagi

piątek, 01 czerwca 2007

Kolejny zbiorczy temat - przepisy na szparagi. Uzbierało się tego troszkę. Zacznijmy od podstaw, czyli ogólnych informacjach o szparagach - jak je wybrać, jak przygotować i jak gotować - te informacje znajdzisz tu: Informacje o szparagach.

Jeśli nie zamierzasz się przemęczać i zrobić to wyborne warzywo prosto i szybko to polecam zaznajomić się z wpisem : Proste przepisy na szparagi (tu też znajduje się krótki filmik, niestety po angielsku, pokazujący jak piec szparagi w piekarniku).

Bardziej czasochłonne i wyrafinowane sposoby przyrządzania szparagów to:

Szparagi z łososiem i śmietaną 

Sola ze szparagami w sosie cytrynowym

Zupa szparagowa

A na wypady weekendowe proponuje też Szparagi z grilla. Te ostatnie można zrobić dużo prościej - po prostu skropić solidnie oliwą i wrzucić na ruszt na kilka minut przewracając w trakcie pieczenia kilka razy.

Pewnie pojawią się jeszcze na tym blogu jakiś przepis na szparagi więc ten wpis będzie edytowany, tak żeby łatwo było znaleść wszystko co potrzeba.

Pozdrawiam i smacznego.

środa, 30 maja 2007

Szparagi - czas na zupę szparagowo-estragonową. Tym razem potrzebujemy:

  • pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 200 ml śmietany 22%
  • 1-2 łyżki masła
  • 100-150 ml białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • kilka listków świeżego estragonu na talerz
  • sól, pieprz, cukier

Szparagi przygotowujemy jak zwykle, tzn. jeśli mamy białe to je obieramy i odcinamy końcówki, zielonych nie obieramy ale odcinamy końcówki. Końcówki i ew. obierki z białych szparagów wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem ( 750ml ), dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru w garnku ustawiamy szparagi i gotujemy 10 min w przypadku białych, nieco krócej zielone. Od ugotowanych szparagów odkrajamy główki ( zostawmy ze 2-3cm kawałki), resztę drobno kroimy i wrzucamy do drugiego garnka na rozgrzane masło. Smażymy 2-3 minuty rozgniatając widelcem po czym dodajemy śmietanę i pieprz, podsmażamy jeszcze moment i dodajemy wywar ze szparagów przelany przez sitko, tak żeby odcedzić obierki i końcówki, i wino (ew. sok z cytryny). Wszystko gotujemy ok. 10 min. ( Wskazane zmiksować całość). Następnie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2-3 min. Zupę przelewamy do talerzy, dodajemy estargon i podajemy na stół.

Smacznej zupy szparagowo-estragonowej życzę.

PS. Estragonu się nie gotuje więc wrzucamy go już do talerza z zupą

Kontynuujemy naszą przygodę ze szparagami, trzeba się śpieszyć bo maj się kończy i szparagi powoli też. Dziś znów bardziej wyrafinowany przepis na szparagi z wędzonym łososiem.

Składniki:

  • pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 100g łososia wędzonego
  • 200-250ml śmietany 22%
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier (do gotowania szparagów)
  • ew. listki pietruszki, koperku lub kolendry do przybrania

Szparagi gotujemy klasycznie (patrz: Gotowanie szparagów ). W czasie kiedy się gotują na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy 2-3 minuty niezbyt drobno pokrojonego łososia z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie do łososia dodajemy śmietanę i wszystko podgotowujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut i ew. doprawiamy. Gorące szparagi wykładamy na talerz i polewamy łososiem w śmietanie. Potrawę możemy jeszcze przybrać listkami pietruszki, koperku lub kolendry. Podajemy oczywiście na gorąco zaraz po zrobieniu.

PS. Można zrobić więcej sosu, szparagi pokroić w 2 cm kawałki i podać z makaronem.

poniedziałek, 28 maja 2007

Właśnie przeglądając różne przepisy na obiecane szparagi wziąłem do ręki książkę "Kuchnia Śródziemnomorska - Książka pełna pomysłów" wydaną przez McRae Books Srl ( polska wersje wydana przez ARTI CENTRUM ) i wpadł mi w oko przepis wydający się tak smakowity, że postanowiłem złamać zasadę tego blogu, niepublikowania niesprawdzonych przepisów. Na swoje usprawiedliwienia obiecuje, że danie niniejsze wykonam niedługo i podzielę się wrażeniami. Przepis przepisuje z książki słowo w słowo. Mam nadzieję, że wydawca nie będzie miał mi tego za złe - toż to dla niego darmowa reklama jest. A ode mnie jeszcze informacja, że książka bardzo godna jest uwagi.

SOLA ZE SZPARAGAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

 Proporcje na 6 osób, Przygotowanie 25 min., Gotowanie 25 min., Stopień trudności 2.

Składniki:

  • 30 szparagów
  • 12 filetów soli, każdy o wadze ok 90g
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 1 szklanka/250ml wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka/240g masła pokrojonego w kawałki
  • 5 łyżek drobno posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, estragon, trybula)
  • sok z 1 cytryny

Szparagi gotuj w wodzie z dodatkiem soli (chyba nie chodzi o rybę w tym momencie :) dopisek zajadamy.blox.pl) przez 6-7 min. aż staną się miękkie. Obetnij korzonki szparagów, tak by były trochę dłuższe od szerokości filetów rybnych. Filety zawijaj dookoła 12 szparagów. Szalotki przełóż na dużą patelnię, na średni ogień. Rybę i szparagi ułóż na wierzchu. Dolej wino i pozwól by odparowało. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 min. Delikatnie przełóż zawijańce z filetów i szparagów na podgrzany półmisek. Kontynuuj gotowanie aż ilość sosu zmniejszy się o połowę. Pozostałe szparagi pokrój na małe kawałeczki. Masło dokładaj do garnka porcjami co jakiś czas ubijając sos trzepaczką. Dodaj pozostałe szparagi, zioła, sok z cytryny i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 min. aż wszystkie składniki sosu dobrze się połączą. Tak przygotowany sosem polej rybę i podawaj na gorąco.

Niedługo postaram się napisać jak to smakuje. A jeśli by ktoś zrobił taką rybę ze szparagami lub już robił, wszak to z książki ogólnodostępnej przepis, to zachęcam to podzielenia się uwagami w komentarzach pod niniejszym wpisem.

Obiecałem przepisy na szparagi, obiecałem też przepisy na grilla. Weekendując, zastanowiłem się, czy nie da się obu obietnic połączyć i ... okazuję się, że się da. Poszedłem po najmniejszej lini oporu i zrobiłem tak:

Szparagi przygotowałem jak do gotowania, tzn. umyłem i obrałem (białe były), odciąłem końcówki. Następnie surowe ułożyłem na folii aluminiowej, posoliłem, popieprzyłem i skropiłem sokiem z cytryny, a na to wszystko położyłem maślane wiórki (można je zastąpić skropieniem oliwą). Tak spreparowane szparagi zawinąłem szczelnie w folie i położyłem na kratkę grilla. Pichciły się jakieś pół godziny (w połowie paczuszkę przewróciłem na drugą stronę), grill był rozgrzany dość mocno ale nie na full. I wyszły w smaku jak ... gotowane, czyli dobre były :D. Gwoli eksperymentu, po wyjęciu z foli kilka położyłem jeszcze bezpośrednio na grillu na 3 minuty - ładnie się podpiekły - takie też polecam

Ergo: Z powodzeniem możemy robić szparagi z grilla, są dobre i zapewne równie zdrowe (jeśli nie zdrowsze) jak te z wody. 

PS. Zdjęcia szparagów niestety brak, bo zjadły się migiem.

PS2. Szparagów ciąg dalszy, a i grilla również, nastąpi.

 
1 , 2